Gent in Beeld

Nieuws uit Gent en omstreken

8 Mei Herdenking

Op 8 mei 2024, stond het 8 mei komitee – Gent, stil bij de gruwelen van Wereld Oorlog II, in de eerste helft van 1945 werden de kampen ontdekt en bevrijd. Na de zelfmoord van Hitler op 30 april 1945, werd op 8 mei de capitulatie door Duitsland ondertekend. Gent was reeds bevrijd op 6 september 1944. 8 mei staat in veel Europeese landen symbool als de bevrijding op het fascisme en racisme. Ook in Gent was de traditionele plechtigheid, ingevuld met de studenten van het Einstein Atheneum – Evergem.
Zowel lied als gedicht kwamen aan bod. Een ingetogen plechtigheid, vooral om de slachtoffers te herdenken, maar ook om deze slachtoffers een gezicht te geven, vermijden dat ze worden vergeten.
Nic Balthazar was de gastspreker en projecteert het toenmalig verzet en moed van de verzetstrijders op onze situatie’s, met enkele vragen… wat zouden wij doen, zou ik de moed hebben om in het verzet te gaan, of ons gewoon gedeisd te houden. Dit alles in vraag stellend met de huidige wereldse toestanden. Even bij Gent blijvend, kijkend naar de studenten die momenteel de universiteit bezetten.
De belangrijkste vraag is en blijft, hoe krijgen we wereldvrede voor iedereen… een menswaardig bestaan voor iedereen… bij het 8 mei Komitee – Gent, hopen ze dat het gezond verstand ooit eens zal primeren.

Instagram did not return a 200.