Gent in Beeld

Nieuws uit Gent en omstreken

78 jaar Hiroshima & Nagashaki

Zondag 6 augustus 2023 riep vzw Vrede op om de 78ste verjaardag van de ramp in Hiroshima & Nagashaki te herdenken. Een bomaanslag dat in één klap minstens 250.000 doden telde, en de vele stralingsgevolgen. Deze herinneringsdag om de aandacht te vestigen op de huidige wapenwedloop. De nucleaire dreiging is nog nooit zo groot geweest. De bedreigingen van de oorlogvoerende landen is voldoende om ongerust te waartoe deze grootmachten in staat zijn. Het spierballen rollen kan een gevaarlijk en onomkeerbaar gevolg hebben.
Vandaag lijkt het normaal dat er atoomwapens zijn, welke de verkeerdelijk link gelegd word dat de atoombom de vrede bracht na WOII. In de jaren ’80 kwam massaal de bevolking op straat, de toenmalige tuigen waren maar half zo krachtig, dan deze die nu op “Kleine Brogel” liggen.
vzw Vrede wil met deze herdenking van de gevolgen, waarvan Hiroshima & Nagashaki een voorbeeld zijn, onder de aandacht brengen. Meer dan ooit moeten we ons bewust zijn van de gevaren, verteld ons de wn Burgemeester van Gent, Filip Watteeuw.
Bram Schulte vertegenwoordigd de jongeren, vzw Vrede medewerker, alles moet in zijn juiste context geplaatst worden. De herdenking startte in de Sint-Niklaaskerk met de Japanse zangerest Kyoko Ishida, begeleid door Mana Yuasa op de orgel.
De woordkunstenaar Frank Degruyter bracht poëzie van Pablo Neruda en Remco Cambet. Op het water was soprane Anna Pardo begeleid door celliste Eline Duerinck.

Instagram did not return a 200.