04/08/2021

Gent in Beeld

Weetjes uit en rond Gent

Onthulling herdenkingsplaat aan de Malpertuussite

“Bommen op de Blokken : 70 doden en 35 gewonden!”
Na de landing van de geallieerde troepen op de Normandische kust op 6 juni 1944 ging het snel. Drie maanden later werd Gent al bevrijd. Ondertussen was de bevolking, ook de Gentenaars, gewoon geraakt aan de over trekkende geallieerde vrliegtuigen. Zo “gewoon” dat de richt lijnen om zich te verschuilen nog amper gevolgd werden.

Missies die onverrichter zake onderbroken werden mochten met hun lading bommen niet terug naar de thuishaven. De bommen dienden gelost te worden op secundaire doelen, in zee of op plekken waar geen slachtoffers konden vallen. Uiteraard hield dat ook risico’s in.

De groenzone langs de Fluweelstraat was vroeger een spoorwegberm. Oudere bewoners zullen zich dat nog herinneren. Zuidwaarts ging het spoor naar een wissel, die plek werd daarom beschouwd als secundair doel. Dat zou heel wat bewoners in de buurt fataal worden.

Gevolg: 70 doden en 35 gewonden.

“Onthulling herdenkingsplaat aan de Malpertuussite – Zaterdag 8 september 2018 om 11 uur.”
(Hoek Isegrimstraat/Brugse Steenweg)

Instagram did not return a 200.